آلگومد و اثرات آنتی اکسیدانی و سم زدایی
خواص بسیار مفید و موثر آلگومد در سم زدایی از بدن و نیز در کاهش استرس اکسیداتیو، باعث شده تا در بهبود و درمان بسیاری از بیماریها از جمله: اختلالات متابولیسمی (دیابت و کبد چرب، هایپرگلیسمی، هایپرکلسترولمی و …)، مشکلات قلبی عروقی، مشکلات سیستم ایمنی و بیماری های التهابی مزمن نقش بسزایی ایفا کند. در ادامه، بطور اجمالی به خواص آنتی اکسیدانی و سم زدایی این محصول همراه با گزیده ای از تحقیقات اخیر اشاره می گردد.
آلگومد و اثرات آن بر استرس اکسیداتیو
استرس اکسیداتیو همان غلبه رادیکال های آزاد بر دفاع آنتی اکسیدانی بدن است و به نوعی به حمله های بیولوژیک اکسیدان ها به ماکرومولکول های بدن تعبیر می شود. به بیان دیگر، استرس اکسیداتیو نتیجه برهم خوردن تعادل میان تولید رادیکال های آزاد و دفاع آنتی اکسیدانی تعریف می شود. تحقیقات نشان داده که اين عدم تعادل و افزايش اکسيدانها و راديکال هاي آزاد سرمنشاء بروز بیماری های بسیاری از جمله التهاب های مزمن، انواع سرطانها، ديابت، کبد چرب، فشار خون بالا، بيماريهاي قلبي و عروقي، ناباروری، بيماريهاي اعصاب و روان و بيماريهاي ريوي ميگردد. از مهمترین اکسیدان ها میتوان به گونه های فعال اکسیژن (ROS) و گونه های فعال نیتروژن (RNS) نام برد که توسط سلول های بدن طی واکنش های شیمیایی و استرس های گوناگون تولید می شوند (۱). در مقابل، آنتی اکسیدانها با به دام انداختن و حذف انواع مختلف اکسیدان ها، مانع از صدمه آنها به ماکرومولکول ها و چرخه های بیوشیمایی سلولها می گردند.
مطالعات متعدد انسانی و حیوانی حاکی از اثرات مثبت آنتی اکسیدانی الگومد است. آلگومد حاوی طیف وسیعی از آنتی اکسیدان های آنزیمی و غیرآنزیمی تکامل یافته است. تحقیقات مختلف نشان داده که ترکیبات زیست فعال طبیعی موجود در آلگومد (مانند استاگزانتین که قدرت آنتی اکسیدانی آن ۶۵ برابر از ویتامین C بیشتر است) توانایی بسیار بالایی در کاهش اثرات مضر رادیکال های آزاد دارند. طی مطالعه ای در سال ۲۰۱۱، مهمترین ترکیبات آنتی اکسیدان موجود در الگومد در دو گروه آنتی اکسیدان های آنزیمی (شامل: پراکسیداز، سوپر پراکسیداز دیسموتاز و پلی فنل اکسیداز) و آنتی اکسیدان های غير-آنزیمی (شامل: کلروفیل، استاگزانتین، آسکوروبیک اسید، α-توکوفرول، گلوتایتون و پلی فنل ها) گزارش شد (۲). بنابراین کلرلا ولگاریس بعلت دارا بودن طیف وسیعی از آنتی اکسیدانهای آنزیمی و غیر آنزیمی می تواند از بیماریهای مختلف قلبی- عروقی، انواع سرطان ها، فشارخون، کبد چرب، دیابت و … جلوگیری نماید.
نتایج تحقیقی نشان داد که مصرف روزانه آلگومد به مدت ۶ هفته در افراد سیگاری (مصرف سیگار به عنوان عاملی در ایجاد استرس اکسیداتیو و تولید رادیکال های آزاد می باشد) موجب افزایش ویتامین C (44 درصد)، آلفاتوکوفرول (۷/۱۵درصد) در سرم و نیز افزایش چشمگیر در فعالیت کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز گردید. همچنین کاهش معنی داری در آسیب به DNA در مشاهده شد (۳). یافته های مطالعه ای دیگر در ایران برروی افراد سیگاری نشان داد که مصرف روزانه آلگومد به مدت ۶ هفته موجب افزایش معنی دار در تمامی فاکتورهای آنتی اکسیدانی سرم و نیز کاهش چشمگیر میزان مالون دی آلدهید گردید (۴).
آلگومد و سم زدایی
با توجه به این حقیقت که محیط زیست و غذاهای ما به طور فزایندهای با آلایندهها و مواد شیمیایی اشباع شده است، مکانیسمهای بدن برای حذف و از بین بردن سموم، ممکن است به وسیله سیل مواد شیمیایی به چالش کشیده شوند. موادی مانند بیسفنول A (یک ماده شیمیایی که در تولید بسیاری از انواع پلاستیک ها مورد استفاده قرار میگیرد)، PBT (Polybutylene terephthalate) (مواد سمی متراکم زیست شیمیایی که در تولید بسیاری از آفتکشها مورد استفاده قرار میگیرد)، و دیگر آفتکشهای موجود در بافت انسانی، در مطالعات مورد بررسی قرار گرفتهاند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده آمریکا (CDC)، هزاران نفر را برای وجود مواد آلوده کننده در بدنهایشان تحت آزمایش قرار داد و دریافت که باقیمانده ۲۱۲ نوع ماده سمی در بدن این افراد وجود دارد (۵). علاوه بر این، انتخابهای بد و نامناسب غذایی، مشکلات گوارشی و استرس، بار سمی را در بدن افزایش میدهند.
این گردش ثابت مواد سمی در بدن، میتواند صدمات زیادی را به سیستم ایمنی تحمیل نماید؛ سیستمی که به طور شبانه روزی تلاش میکند تا مواد سمی را از بدن دفع نموده و شما را سالم نگه دارد. همه اُرگانهای حاضر در فرایند سم زدایی (رودهها، کبد، سیستم لنفاوی، کلیهها، پوست، بافت همبند و دستگاه تنفسی) میتوانند به سرعت، از مواد سمی انباشته شوند. با استفاده از روش درست و مناسب سم زدایی، میتوان از این اُرگانها حفاظت کرده و به آنها کمک کرد تا مواد سمی را از بدن دفع نمایند.
آلگومد در ژاپن به طور گسترده اي به منظور سم زدايي و عامل ضد مسموميت استفاده مي شود بطوريكه از آن به عنوان عامل تراز اول سم زدايي ياد شده كه قادر به دام انداختن و دفع الكل، فلزات سنگين (مثل كادميم و جيوه و سرب)، حشره كش ها و آفت كش ها از اندام ها و بافت هاي بدن انسان می باشد. آلگومد را مي توان جهت كاهش عوارض حاد و مزمن ناشي از مسموميت با فلزات سنگين موجود در آب، هوا، مواد غذائي و ساير محيط هاي آلوده بكار برد، اين تاثيرات در رابطه با آلودگي هاي محيطي حاصل از فلزات سنگين و سموم پايدار موجود در مواد غذائي كشاورزي پايدار نظير ديوكسين بسيار ارزشمند است (۶).
مطالعات انجام گرفته بر روي زنان باردار و شیرده ژاپني که روزانه ۶ گرم آلگومد مصرف میکردند حاكي از کاهش چشمگیر ميزان سموم (دي اكسين) در خون و شیر مادران می باشد (۶). مطالعات برروی افراد سيگاري که بسياري از مباحث مهم تهديد كننده سلامت نظیر: اكسيدانها، سموم و ساير عوامل اكسيداتيو استرس را به شكل يك مجموعه در بدن خود دارند، نشان داده که مصرف روزانه الگومد باعث بالا رفتن سطح آنتي اكسيدان ها و کاهش چشمگیر سموم بدنشان شده است (۳). پژوهش دیگری در مورد مسموميت ناشي از فلز كادميوم نشان داد زمانيكه ۸ گرم آلگومد بطور روزانه به حيوانات مورد آزمايش خورانده شد، ميزان دفع كادميوم از طريق مدفوع سه برابر و از طريق ادرار هفت برابر افزايش يافت (۷). در تحقیقی ديگر به محيط كشت مخمر، دوز كشنده اي از چهار ماده ي سمي جيوه، مس، كادميوم و PCB اضافه شد. زمانيكه عصاره ي آلگومد به مخلوط اين سموم افزوده شد، مخمر توانست زنده بماند (۸).
منابع:
۱- Gupta, Rakesh Kumar, et al. “Oxidative Stress and Antioxidants in Disease and Cancer: A.” Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 15.11 (2014): 4405-4409.
۲- Kumar, R. Ranjith, et al. “Enzymatic and non-enzymatic antioxidant potentials of Chlorella vulgaris grown in effluent of a confectionery industry.” Journal of food science and technology 51.2 (2014): 322-328.
۳- Lee, Sun Hee, et al. “Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers.” Nutrition 26.2 (2010): 175-183.
۴- Panahi, Y. et al. “Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation on the modulation of oxidative stress in apparently healthy smokers.” Clinical laboratory 59.5-6 (2012): 579-587.
۵- Nhanes, I. V. “Fourth national report on human exposure to environmental chemicals.” Department of Health and Human Services Centers for Disease Control and Prevention. Atlanta, Georgia (2009).
۶- Nakano, S., Takekoshi, H., Nakano, M., 2007. Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin a concentrations in breast milk. J Med Food 10, 134-142.
۷- Shim, Jae-Young, et al. “Protective effects of Chlorella vulgaris on liver toxicity in cadmium-administered rats.” Journal of medicinal food 11.3 (2008): 479-485.
۸- Souza, Priscila O., et al. “Algae of economic importance that accumulate cadmium and lead: a review.” Revista Brasileira de Farmacognosia 22.4 (2012): 825-837.
0 comments