01
ژانویه

آلگومد و خواص تغذیه ای آن

آلگومد و ارزش تغذیه‌ای آن
آلگومد امروزه بعنوان یک ابرغذا (Super Food) نقشی بمراتب گسترده‌تر از یک مکمل غذایی ایفا می‌کند. به عبارت دیگر مواد و عناصر تشکیل دهنده آن، متعدد و بسیار متنوع بوده و در مجموع، این عناصر می‌توانند اثرات مفید و متعدد درمانی و کمک درمانی بر روی ارگانهای مختلف بدن داشته باشند. آلگومد علاوه بر املاح و ویتامین ها، حاوی مقادیر بسیار بالایی پروتئین (حدود ۵۵-۶۳ درصد و بیش از سه برابر پروتئین موجود در گوشت و ماهی)، بالاترین مقدار کلرفیل در طبیعت (بیش از ۱۰ برابر غنی‌ترین گیاه) و نیز غنی‌ترین منبع طبیعی اسیدهای نوکلئیک (نقش اساسی در افزایش هوش، پیشگیری از زوال عقل و تاخیر در روند پیری، کمک به تسریع بهبود زخم و جوانسازی پوست) است. کیفیت تغذیه‌ای پروتئین بر اساس پروفایل آمینواسیدی آن تعیین می‌گردد و پروفایل آمینواسیدی آلگومد بسیار مطلوب و حتی بهتر از پروفایل تغذیه‌ای پیشنهادی WHO و FAO است (۱). همچنین آلگومد برخلاف گیاهان، حاوی مقدار بسیار بالایی ویتامین B12 است که کمبود آن در افراد دارای رژیم گیاه خواری دیده می‌شود و موجب کم خونی می‌گردد.

آلگومد و کمک به کاهش و کنترل وزن
مطالعات جدید حاکی از آن است که آلگومد ابزار تغذیه‌ای بسیار مهمی برای کمک به کاهش وزن است. یکی از این مطالعات نشان داده که آلگومد می‌تواند موجب کاهش سطح لپتین، با وجود مصرف یک رژیم غذایی با چربی بالا گردد. همچنین آلگومد مانع از مقاومت به انسولین شد که با مصرف یک رژیم غذایی با چربی بالا رخ می‌دهد. علاوه بر این، آلگومد با بهبود عملکرد ناقل‌های گلوتامات، موجب پاکسازی گلوتامات اضافی از اعصاب شده و از آسیب سلولی به اعصاب جلوگیری کرد. این یافته جدید به وضوح ارتباط بین چاقی و زوال عقل (کاهش حافظه) را مشخص می‌کند (۲). تحقیق دیگری نشان داد که آلگومد مانع از تجمع چربی در سلولهای نابالغ چربی شده و درنتیجه موجب کندی ذخیره سازی کالری می‌گردد (۳). این مطالعه نشان داد که آلگومد موجب مهار رشد سلول‌های چربی اولیه می‌گردد. این مهم است زیرا سلول‌های چربی اولیه هنگامیکه فرد پرخوری می‌کند به سرعت بالغ شده و تبدیل به سلولهای چربی ذخیره ساز فعال می‌گردند. آلگومد همچنین مانع از ذخیره سازی چربی‌های جدید توسط سلول‌های چربی بالغ می‌گردد. علاوه بر این، دوزهای بالاتر آلگومد موجب کاهش جمعیت سلول‌های چربی اضافی نیز شد. همچنین نتایج تحقیق دانشمندان ژاپنی نشان داده که مصرف آلگومد از طریق کاهش بیان ژن‌های درگیر در جذب و سنتز چربی و قند خون موجب کاهش وزن و در کنار آن کاهش کلسترول، چربی و قند خون می‌گردد (۴).
طی تحقیقی در ایران، مصرف روزانه آلگومد به مدت دو ماه در بیماران مبتلا به کبد چرب موجب کاهش کلسترول، تری گلیسیرید، کاهش فعالیت آنزیم‌های کبدی و نیز کاهش ۲/۱ واحد در BMI گردید (۵). همچنین آلگومد حاوی مقادیر بسیار بالایی از اسیدآمینه تریپتوفان است که در بدن منجر به سنتز سروتونین و درنتیجه القاء حس سیری می‌گردد که توجیه کننده اثرات کاهش اشتهای آلگومد می‌باشد. این مطالعات نشان می‌دهد که آلگومد این پتانسیل را دارد که یک پشتیبان بسیار عالی برای برنامه‌های کنترل وزن باشد.

آلگومد و بهبود عملکرد دستگاه گوارش
عبور مواد غذایی از روده نقش مهمي در دفع سموم موجود در آن دارد. در شخص دچار یبوست، سموم موجود در غذاها مدت زيادي در داخل بدن متوقف می‌شوند و در نتيجه زمینه بروز بيماريهاي زيادي نظير سرطان كولون، آترواسكلروز، فشار خون، عفونت مثانه، ناراحتی‌های پوستي، هموروئيد و … ایجاد می‌گردد. در مطالعه انجام گرفته بر روي ۶۳ خانم دانشجوي جوان كه دچار يبوست مزمن بودند، با دريافت آلگومد تناوب دفع و نيز مقدار مدفوع و ميزان راحتي در انجام دفع بطور چشمگیری افزايش يافت (۶). فيبرهاي غذایي موجود در الگومد در بهبود يبوست موثر بوده و ترکیبات چربی‌های مفید و كلروفيل موجود در آن با افزايش حركات روده در دفع بيشتر كلسترول و ترشح افزونتر اسيدهاي صفراوي، در اين روند تاثير گذار هستند.

منابع:
۱- Safi, Carl, et al. “Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review.” Renewable and Sustainable Energy Reviews 35 (2014): 265-278.
۲- Lee HS, Kim MK. Effect of Chlorella vulgaris on glucose metabolism in Wistar rats fed high fat diet. J Med Food.  ۲۰۰۹ October 12(5):1029-37.
۳- Chon JW, Sung JH, Hwang EJ, Park YK. Chlorella methanol extract reduces lipid accumulation in and increases the number of apoptotic 3T3-L1 cells. Ann N Y Acad Sci. 2009 August 1171:183-9.
۴- Mizoguchi, Toru, et al. “Nutrigenomic studies of effects of Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease.” Journal of medicinal food 11.3 (2008): 395-404.
۵- Talebi Pour, B. et al. “The Effect of Chlorella Vulgaris vs. Artichoke on Patients with Non-alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD): A Randomized Clinical Trial.” Journal of Zanjan University of Medical Sciences and Health Services, 1394, 100: 36-44.
۶- Fujiwara, Y., Shinpo, K., Imae, Y., Nonomura, M., and Hirakawa, K: Effect of chlorella vulgaris strain CK-5 on the frequency of bowel movement in humans. Jpn.J.Nutr.Diet. 56(5), 253-263 (1998).